Контакт

Ресторан Дриниа Цома Мол

Ваша Реклама

Ваша Реклама

Ваша Реклама

Valid CSS!

Made by ODesign

Контакт

Струга Лого

Струга Македонија

Струга,град во Македонија,распослан е на брегот на Охридското Езеро,а реката Црн Дрим го дели градот на два дела.Познат е уште од времето на Илирите и многу од старите патеписци во своите писанија забележале дека Струга е многу жив град со развиена трговија,убави дуќани и прекрасни куќи на богатите жители.Оттогаш веројатно изреката "Како Струга нема друга"

Струга Македонија

Струга

Во туристичката понуда на Струга се многу хотели,мотели,апартмани,ресторани,пицерии,кафулиња,легла во приватно сместување,како и култтурно-историски споменици.Во текот на годината Струга ја посетуваат околу 60.000 туристи кои остваруваат околу 300.000 ноќевања.

Струга Македонија

Струшки Вечери на Поезијата 2010

Од 1961 год. Струга е домаќин на светски познатиот фестивал на поезијата “Струшки вечери на поезијата”. Фестивалот се одржува кон крајот на месец Август во Струга,а дел од содржината и во Охрид и други делови на Македонија,традиционално секоја година. Струшките вечери на поезијата и патуањето на јагулите се двете најпознати нешта кои ја карактеризраат Струга во светот

Струга Македонија

Струга

Како најважни културно-историски споменици во Струга се:Црквата Свети Ѓорѓија чии фрески потекнуваат од 13 до 19 век.Во друга црква со исто име,изградена во 1267 год. Беше отткриен мозаик од 5 век.Во рибарското село Калишта се наоѓаат црквата Света Богородица и пештерската црква Свети Атанасиј.Од исламските споменици би ги издвоиле Хелвети теќето и Амамот.

STRUGA

Струга