Контакт

Ресторан Дриниа Цома Мол

Хотел Ексклузив Велешта

Хотел Exclusive
Струга

Струга Македонија

Ваша Реклама

Струга Македонија

Ваша Реклама

Струга Македонија

Ваша Реклама

Valid CSS!

Made by ODesign

Контакт

hoteli,apartmani,sobi,restorani...

СЕ ПРОДАВА ТРГОВСКИОТ ЦЕНТАР ЦОМА МОЛ СТРУГА 6 Спратa со лифт и ескалатор 3836 метри кавадратни објект и 508 м2 двор За информаци јавете се kaj Меџит Цома: Тел бр 070 232-876 E-mail info@coma-mall.com веб www.coma-mall.com

Македонија Струга

Struga Hotels, apartments, rooms, restaurants...

Struga Macedonia Travel and Tourism Portal

Струга Македонија Портал за Tуризам

Хотели, апартмани, соби, ресторани...

Струга,Македонија.Потребни ви се информации за сместување во хотели,мотели,апартмани или можеби барате добра храна во струшките ресторани,пицерии и сл.Секако ви треба и добра забава во некое од струшките кафулиња или дискотеки.Порталот visitstruga се труди да даде што е можно повеќе туристички информации со надеж дека во иднина ќе има многу повеќе.

Струга Македонија
Струга Македонија
Струга се наоѓа на југозападниот дел од Република Македонија,покрај Охридското Езеро,на бреговите на реката Црн Дрим која тече по средината на градот.Од истекот на реката,под устата на Дрим се протега величествен поглед на Охридското Езеро.Неговите бистри води опкружени се со планините Галичица,Јабланица и Мока,кои обилуваат со природни убавини,со густи шуми,со природни убавини,со бистри извори и потоци,со глечерски езера,со убави живописни села и со голем број историски споменици.Иако опколена со високи планини,Стрyга,односно Охридско-Струшката котлина е добро поврзана со соседните области и воедно добро пристапна.Интернационалниот аеродром е на седум км. од градот.

Струга и нејзината околина имаат умерено континентална клима,со примеси на медитеранска.Во текот на годината времето воглавно е сончево.Водата во Охридското Езеро е најтопла во август кога изнесува 23 целзиусови степени,додека средната годишна температура на водата изнесува 12 степени.Во текот на зимата средните месечни температури се над нулата,што дава можност за пријатен престој и во дел од годината.

Струга Македонија Охридското Езеро лежи на надморска височина од 695 м. и зафаќа површина од 348км²¸неговата должина 38kм¸а широчина 14км.Неговата најголема длабочина изнесува 286 м.Температурта на водата ,неговата чистота и бистрина,температурата на воздухот,просторот во кој е лоцирано езерото со својата прирдна атракивност,богатиот рибен фонд како магнет ги привлекуваат турстите и го прават најпосетувано езеро во Македонија.Според научниците јагулата од Охридското Езеро,тому низ реката Црн Дрим поминува мориња и океани за да стигне до Саргаското Море во таканаречениот нејзин свадбен пат.Реката Црн Дрим на патот кон Јадранското Море формира две вештачки езера:Глобочица и Шпилје.

За историјата и староста на Струга сведочат археолошките наоди и споменици како неолитската населба што се наоѓа на истекот на Црн Дрим во Охридското Езеро,ранохристијанските базилики и сл.Како дел од културното наследство се и црквите и џамиите.

Струга Македонија Црквата Свети Никола Дримени се наоѓа на левата страна на Црн Дрим.Во цркквата Свети Ѓорѓија најстара и најпозната икона е онаа на која е преставен патронот во цел раст и датира од 1267год.Во близина селото Калишта се наоѓа манастирот Калишта со манстирска црква посветена на Св.Богородица придружена со други црковни ообјеекти и мали пештерски цркви кои датираат од 15 век. и изобилуваат со богат декоративен систем од средниот век.Црквата Св.Спас во с.Вишни потекнува од 15 век.Високо над карпите над с.Радожда,во природна пештера сместена е црквата Свети Архангел Михаил која претставува една од најсатарите пештерски цркви со живопис од 11 век.Во Струга има има исламски световни и религиозни архитектоонски градби,теќе и џамии.Во близина центарот на Струга се наоѓа Хелвети теќе изградена во 16 век од Хасан Баба.Хелвети теќе има соба за молење во која има минаре и балкон,соба за кафе ,летна соба и соба за прием.Друг важен исламски објект е Амамот,традиционална ориентална бања која се наоѓа во близина на центарот на Струга. Од културата би се издвоиле:Спомен домот на Браќа Миладиновци,природно научниот-музеј "Др. Никола Незлобински" како и културните манифетации: "Струшки вечери на поезијата", "Ревијата на народни носии"фестивалот "Кёngë Jёhо" итн.Архитекурата на 19 век можеме да ја забеежиме во старите струшки куќи.

Добредојдојдени сте во Струга,посете не,уживајте во природните убавини и во она што го создал човекот низ вековите и секако забавувајте се.